Meri-VHF:n DSC:n käytön esimerkkejä

31.1.2024

Digitaaliselektiivikutsu (DSC, Digital Selective Calling) on kutsujen lähettämiseen ja vastaanottamiseen tarkoitettu menetelmä.

DSC:llä voidaan tehdä hätähälytys, pikaliikennekutsu, varoitusliikennekutsu, rutiiniliikennekutsu, sijaintikyselykutsu tai testikutsu. Rutiiniliikenteen kutsu voidaan tehdä tietylle vasta-asemalle tai tietylle ryhmälle.

Meri-VHF-puhelimissa kanava 70 on varattu pelkästään DSC:n käyttöön. Vastaanottimet päivystävät digitaalisesti aina kanavaa 70 riippumatta kanavavalitsimella valitusta puhekanavasta, kaksoiskuuntelusta tai useamman kanavan skannauskuuntelusta.

Alukset yksilöidään meriradionumerolla (MMSI), joka ohjelmoidaan DSC-laitteisiin. MMSI-numeron saa aluksen radioluvan mukana Traficomilta. Traficomin sivuilla on myös luettelo, josta voi veneen nimellä löytää sen meriradionumeron. Meriradion käyttöön vaaditaan aina aluksen radiolupa ja käyttäjän henkilökohtainen radiopätevyys. Omat radioluvat ja radiopätevyydet voi tarkistaa Traficomin maksuttomasta palvelusta. Katso tarkemmin lisätietoja tutkintovaatimuksista rannikkolaivurin radioliikenneoppaasta.

Puhelimen suojakannen alla olevaa punaista DISTRESS-nappulaa ei tule käyttää kuin todellisessa hätätilassa. Sen painaminen johtaa aina viranomaisen pelastustoiminnan käynnistymiseen. Hätähälytys aiheetta on rangaistavaa, varsinkin jätettäessä aiheeton hätähälyytys peruuttamatta. Vahingossa tehdyn hätähälytyksen peruutusohjeen löydät tästä.

DSC-RUTIINILIIKENNEKUTSU

Soittaminen on kieltämättä hieman mutkikkaampaa kuin kännykällä. Logiikka on kuitenkin laitteesta riippumatta hyvinkin samanlainen, koska se on standardoitu.

Kutsuminen:

1) Valitaan routine / individual call / selective call
2) Syötetään kutsuttavan MMSI (tai valitaan kutsuttava laitteen muistista)
3) Valitaan työskentelykanava (kutsuttavan ollessa alus)
4) Lähetetään kutsu
5) Odotellaan vastausta
6) Siirrytään keskustelemaan puheella työskentelykanavall
e

Vastaaminen:

1) Hyväksytään kutsu laitteen hälyttäessä
2) Siirrytään keskustelemaan puheella työskentelykanavalle

Olen tähän koonnut ottamiani videoita siitä, miltä nappulatekniikka rutiinikutsulla (routine) asemalta toiselle erilaisilla VHF-puhelimilla näyttää kutsuttaessa ja vastatessa.

Raymarine kutsuu:

Raymarine vastaa:

Himunication kutsuu:

Himunication vastaa:

ICOM kutsuu:

Cobra kutsuu:

Cobra vastaa:

Navicom kutsuu:

Navicom vastaa:

DSC-TESTIKUTSU

Lopuksi tässä on vielä kaksi esimerkkiä testikutsun käytöstä. DSC-testikutsu on turvallisuusliikennettä (safety). DSC-testikutsulla tehdyssä yhteyskokeilussa ei käytetä puhetta lainkaan. Kohdelaite vastaa testiin automaattisesti. Yleensä tämä toiminto on kuitenkin aktivoitava sen asetuksissa.

Himunication testikutsuu ja saa automaattisen vastauksen siihen:

ICOM testikutsuu ja saa automaattisen vastauksen siihen: