Veneen sähköt

Päiväys: la 26.10.24 - su 27.10.24
Aika: 9:00 - 17:00
Paikka: Rajasaarenpenger 6, 00250 Helsinki

Koulutus sopii sekä aloittelijoille että asiasta jo tietävällekin. Aloitamme peruskoulustakin tutusta sähkötekniikan teoriasta rakentaen sen päälle matkamme veneen sähköjärjestelmiin.

Kohderyhmä: Kurssi soveltuu kaikille veneilijöille, jotka ovat kiinnostuneita veneensä sähköistä, motivoituneita oppimaan sekä sitoutuvat teoriaa ja käytäntöä yhdistävään viikonlopun tehokurssiin.

Tavoite: Kurssin tavoitteena on lisätä osallistujan ymmärrystä veneen sähkötekniikasta. Maallikoltakin onnistuu pienellä perehtymisellä veneen pienoisjännitejärjestelmän suunnittelu, osien valinta ja turvallinen asennus. Ymmärrys on tarpeen, vaikka teettäisit veneesi sähkötyöt ulkopuolisella. Opitut taidot ovat hyödyllisiä koko veneen pienoisjännitejärjestelmän toteutuksessa alusta saakka, olemassa olevan järjestelmän kehityksessä tai vikatilannetta selvitettäessä ja korjattaessa.

Kurssin sisältö:

 • Sähkötekniikan perusteita: virtapiirien perussuureet jännite ja virta, vastus, Ohmin laki, ideaalinen jännite- ja virtalähde, jännitteen ja virran mittaaminen, Kirchhoffin lait, sähkövaraus, sähköteho, sähköenergia, tasasähkö (DC), vaihtosähkö (AC), 3-vaihesähkö, signaalit, kela, rele, sähkömoottori, sähkögeneraattori, muuntaja, kondensaattori, sähkömagneettinen säteily, diodi, hakkuri.
 • Sähköturvallisuus: ihminen ja sähkö, tulipalovaara, sähköalan määräykset ja säädökset, pienoisjännite, pienjännite, sähkölaitteiden kotelointiluokat, sähkölaitteiden suojausluokat, sähkölaitteiden merkinnät, suojalaitteet, kuka saa tehdä sähkötöitä, työkalut sähkötöihin.
 • Veneen pienoisjännitejärjestelmä: kulutuslaitteet, tehon- ja energiatarpeen arviointi, sähkölähteet, akut, akustot, latauksen jako, sähkön jakelujärjestelmä, ylivirtasuojaus, johdotukset ja liitokset, esimerkkijärjestelmiä.
 • Ympäristö ja suojautuminen: korroosio, ukkonen, sähkömagneettinen yhteensopivuus (EMC).
 • Tietoliikenne: perinteiset mittaristot, nykyaikaisten antureiden ja navigointilaitteiden yhdistäminen toisiinsa, NMEA0183, CAN, NMEA2000, Ethernet.
 • 230V pienjännitejärjestelmä veneessä: yksinkertaiset toteutukset, maasähköliityntä, maasähkökeskus, erotusmuuntaja, galvaaninen erotin, akkuvaraajat, muita kulutuslaitteita, generaattori, invertteri, esimerkkijärjestelmiä.
 • Teemme viikonlopun aikana useita käytännön harjoituksia opetuskojelaudoilla pienryhmissä.

Ota koulutukseen mukaan: Muistiinpanovälineet, kannettava tietokone tai tabletti jaettavaa opetusmonistetta varten, laskin sekä oma yleismittarisi (mikäli sinulla on sellainen).

Lounas: Arkilounas, aamu- ja iltapäiväkahvit sisältyvät kurssin hintaan. Pidämme lounastauon noin klo 12.

Pysäköinti: Lauantaina ja sunnuntaina osa kaupungin pysäköintipaikoista HVK:n lähistöllä on maksuttomia ks. kartta.

Kouluttaja ja lisätiedot: Jukka Wallinheimo (jukka@venekoulutukset.fi). Jukka on sähkötekniikan diplomi-insinööri ja veneilyn harrastaja. Lisää…

Osallistujamäärä: 10 – 25 (Listalla sijat >25 ovat jonossa mahdollisille peruutuspaikoille.) Jos osallistujien minimimäärä ei toteudu, kurssia ei järjestetä ja kurssimaksu palautetaan.

Hinta: 195 € ilmoittautuessasi viimeistään 11.10 ja suorittaessasi kurssimaksun saamasi laskun eräpäivänä. 11.10 jälkeen ilmoittauduttaessa kurssin hinta on 229 €.

Palautetta kurssilaisilta: Lisää…

Ilmoittautuminen: Tämä kurssi on täyttynyt 22.7.2024. Voit ilmoittautua tässä tämän kurssin jonotuslistalle odottelemaan mahdollisia peruutuspaikkoja tai marraskuun veneen sähköt -kurssille.

Kun koulutus on myyty loppuun ja jonossa on ilmoittautuneita, peruutustapauksessa vapautuvalle paikalle nousee automaattisesti jonosta ensimmäinen jonottaja. Ilmoitamme tästä kyseiselle henkilölle heti sekä sähköpostiviestillä että tekstiviestillä. Jonosta nousseen pitää vastata tähän viestiin seuraavaan iltapäivään klo 18 mennessä saadakseen tarjolla olevan paikan. Ellei vastausta saada, tulkitaan se niin, ettei koulutuspaikalle enää ole tarvetta, ilmoittautuminen poistetaan ja jonosta otetaan seuraava vapautuneelle paikalle.

  Etunimi

  Sukunimi

  Nimimerkki (näkyy ilmoittautumislistalla, käytä esim. etunimeäsi)

  Puhelinnumero

  Sähköposti

  Seura/kerho (näkyy ilmoittautumislistalla)

  Taso (tietoa käytetään pienryhmien muodostamiseen)

  Allergiat ja erityisruokavaliot
  Ilmoittautuneet: 25/25.

  Nimimerkki
  Seura
  Urho
  Teija
  Pasi
  KuoPs
  Mikko
  Airiston Veneilijät
  Rasmus
  Porvoon Moottorivenekerho
  Esa
  Teijo
  OP:n Kipparit
  Mikael
  Mika
  Vuosaaren purjehtiat VP ry
  samuli
  EPS
  Tommi
  Pera
  Jukka
  Turun Moottorivenekerho
  Curre
  RVS
  Caj
  NJK
  Kaj
  Perttu
  LVRY
  Rainer
  SPS
  Ismo
  N
  Antti
  Niko
  EPS
  Petteri
  EMK
  Anniina
  Seija
  Tiina
  HSK

  Jonotuslista: